Työfysioterapia ammattina

työfysioterapeuttiTyöterveyshuoltolain (Työterveyshuoltolaki 21.12.2001/1383) mukaan työfysioterapeutti on työterveyshuollon asiantuntija, jolla on sekä fysioterapeutin pätevyys (fysioterapeutin perustutkinto) että riittävät tiedot työterveyshuollosta.

Valtioneuvoston asetuksessa (Vna hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta 708/2013) määritellään koulutuksen laajuus, joka tulee suorittaa kahden vuoden kuluessa asiantuntijatoiminnan aloittamisesta. Pätevöittävät 15 op opinnot fysioterapeutti voi suorittaa Työterveyslaitoksella (ammattikorkeakoulussa järjestettävää koulutusta ollaan uusimassa). Työfysioterapeutin on osallistuttava ammattitaitoa ja osaamista ylläpitävään, ajantasaistavaan ja lisäävään täydennyskoulutukseen keskimäärin seitsemän päivää vuodessa (STM oppaita 2004:10 Työterveyshuollon ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden pätevyys ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet työterveyshuollon täydennyskoulutuksesta).

Työfysioterapeutin asiantuntemukseen kuuluvat ergonomia sekä yksilöön että ryhmään kohdistuvat toimenpiteet. Työfysioterapeutit edistävät työntekijän fyysistä työ- ja toimintakykyä työntekijän omassa työympäristössä, työfysioterapeutit osallistuvat myös uusien työskentelytilojen ja -välineiden suunnitteluun. Työfysioterapeutit antavat ohjausta mm. tuki- ja liikuntaelinten ongelmissa, mittaavat ja arvioivat fyysistä suorituskykyä, ovat mukana kuntoutusprosesseissa – ovat mukana muiden työterveyshuollossa toimivien kanssa moniammatillisessa ryhmässä.